Ještě před pár měsíci bych se pouze ušklíbl, kdyby mi někdo tvrdil, že přechod na digitální zápisník mi v jistém smyslu zlepší život. Minimálně ten pracovní. Pokud nevíte, o čem mluvím, řeč je o reMarkable 2, což je v podstatě „hloupý“ digitální zápisník, který vypadá jako tablet. Moji předchozí recenzi najdete tady. Pokud víte a stále váháte s jeho pořízením, možná vám můj lehce nadnesený a mírně intimní pohled do mého nitra pomůže s rozhodováním. Kromě toho odpovím na nejčastější dotazy týkající se reMarkable.

Odkaz na mojí videorecenzi. 2024

Všechno je o kontextu

Jakmile mě něco nebaví, soustředění mi z duševních i fyzických zdrojů bere nejvíc. Čím je člověk starší, tím jsou pochopitelně omezenější. K tomu mám odjakživa problém s krátkodobou pamětí. Zapomínám na věci, které mi nepřipadají důležité. Problém je, že priority si určuje mozek sám a nebere na mě ohled. Co s tím? Není nic snazšího než si začít všechno zapisovat. Na to by mohla stačit tužka a diář. Mohla. Mně z toho nic dosud nestačilo.

Je sice fajn, že na první dobrou dávám repliky z filmů nebo seriálů, a že po pár taktech vím, ve kterém filmu byla zrovna tahle melodie použitá a kdo od koho kopíruje, ale když si občas nejsem schopen za boha vzpomenout, co jsem řešil včera, je mi tahle „superschopnost“ asi tušíte k čemu.

Jak to sakra souvisí s reMarkable?

Zjevně s mojí obsedantně kompulzivní záležitostí hraničící s ADHD. Nevím to jistě, jelikož diagnostikovat jsem se nenechal, nicméně vlastní historie naznačuje, vlastně spíš křičí, že mírnější formu mozkové dysfunkce jsem si vylosoval.

Hodně věcí by to vysvětlovalo.

Pochopitelně jsem si všechno zapisoval už kdysi. Jenže mi to nijak zvlášť nepomáhalo. Zkoušel jsem různé typů sešitů, sešitků a diářů. Linkované, čtverečkované, strukturované i tečkované. Diáře velké, střední, menší, do kapsy i do taštičky, obyčejné papíráky za pár kaček i fancy čistokrevné kožeňáky za nehezkých pár stovek.

Naprosto k ničemu.
Takie piękne kolory!

Protože než jsem se odhodlal zneuctít papír – jedno, v jakém byl balení, potřeba něco zaznamenat mi po ajťácku řečeno exspirovala. V důsledku toho mám šuplík plný téměř panensky čistých bloků. V čem je problém?

Když totiž máte rukopis jako prase po obrně a do toho z nějakého záhadného důvodu estetický cit hraničící s obsesí, jste v háji. Prostě se zaseknete a nenapíšete nic. Maximálně si něco poznamenáte na lísteček, protože toho vám líto nebude. Pochopitelně ho založíte v kvantovém prostoru a nepomůže vám ho najít ani umělá inteligence Trinity.

Jak to?

Protože žádný nadpis vám nebude dost dobrý. Běda, ó běda, když odrážky nemáte stejné, podtržení textu je křivé a nedej bože vymrsknete chybu. Jako dítě školou povinné jsem estetický i technický problém řešil vytrháváním listů. Někdy jsem chudáka sešit deklasoval na čtyři strany. Závidím těm, kteří zvládnou z oleje ručně psané a zároveň esteticky přehledné poznámky.

Jak já nesnáším něco si zapisovat!

Tedy… Nesnášel jsem.

Protože jednoho dne milé děti, neobjevila se na obloze duha a ani nezatančily víly, ani se neozval nebeský chorál, ale na trhu se zjevil reMarkable.

Tadááá.

Používám ho posledních 6 měsíců prakticky denně. Pravdou je, že po prvopočátečním nadšení a zkoušení, co ten cool gadget umí, přišla skepse. Je to prostě blok.

Ale co jsem čekal?

Chvíli jsem měl obavy, že dopadne na dno – dnes sice imaginární, ale jinak kdysi reálné a proslulé skříni plné zbytečných krámů. Věcí, které jsem nutně chtěl, abych záhy zjistil, že jsem vyhodil peníze oknem.

Opět a zase.

Pokud jste si ho pořídili a čirou náhodou litujete unáhlené koupě a přemýšlíte o prodeji, zkuste chvíli vydržet. Možná si k reMarkable najdete cestu. Třeba ho budete milovat jako já. Nemůžu slíbit, že to bude láska až za hrob. Nicméně, dejte lásce šanci.

Můj mozek v tuto chvíli:

All you need is love
All you need is love, yeah

Těch pár vad na kráse mu odpustíte. Stejně jako váš životní partner nebo vy nejste bez chybičky. Ale o tom přece vztahy jsou, ne?

Jak jsem si reMarkable zamiloval

Jednoduše. Přestal jsem se bát.

Čeho proboha?

Psát do sešitu. Už je mi šumák, kde začnu, jestli vyjde řádek, zda nebudu muset gumovat. Prostě píšu a stránku si zpřehledním a zhezčím potom! Protože narozdíl od papíru to jde velice snadno.

No, jen si klidně na to čelo zaklepejte.

Kdo to má nastavené podobně, ten mě chápe. Navíc jsem zjistil, že psaní rukou nějak – omluvte melodramatický podtón, nejen udrží ve focusu, ale zároveň uspokojuje duši. Ne, nedopracoval jsem se ke krasopisu lorda Byrona, ale zlepšení by viděl i slepejš.

Tak jednoduchý, až je to trapný.

Zatím řeším hlavně pracovní věci. Nic světoborného. Mám sice povinný projektový deník v Confluence, ale to není zrovna prostor pro kreativitu.

Určitě jsem o tom psal minule, takže vím, že tohle všechno dokáže i klasický tablet. Barevně. Když k němu máte i klávesnici, je to ještě lepší. Není. Tablet nedá týden v kuse, je mnohem těžší a čmárání po skle není to samé jako po povrchu, který má k tomu speciálně vyvinutou strukturu. Ale hlavně – a to je nejdůležitější, tablet mě neustále rozptyluje. Jasně, můžu vypnout všechny notifikace, nastavit režim letadlo. Jenže se pak přistihnu, že jsem nahodil další aplikaci pro psaní poznámek, protože ta má funkci, kterou momentálně spuštěná nemá. Co kdybych to mohl zkombinovat? Nějak takhle:

Takže na zítřek: Nastavit testy, zkontrolovat labely u věcí, co jdou do produkce… Tak mě teď napadá, nová Agenda po updatu umí další skvělou věc! Kde jsem to přestal? Jo, nastav labely! Jasně. Labely… Proč jsem si ale sakra pořizoval Things 3? Mají labely taky? Možná proto! Jasně, že mají. Jo, labely…

Hééééj, Macarena!

Nechápete? Tak jinak: Já + iPad + zapsat si jednoduchou věc = mozek začne vymýšlet nesmysle, případně si představuje motýle a to se rovná výpadku. Mozku. Totiž flow.

Boe.

Už chápete? reMarkable mi pomáhá se soustředěním. reMarkable 2 je totiž reLaxable na druhou. Myslím to vážně.

Konec reklamních keců!

Chce to šablony. Šablony!

Pochopitelně jsem si vyrobil vlastní šablonu. Tedy upravil jednu k obrazu svému. Tu původní jsem našel na Canvě. Pak jsem zjistil, že žádnou spešl kůl templejtu nepotřebuju. Třeba se ale bude hodit vám.

Je to týdenní přehled, má 54 stran a je nedatumována, takže znovupoužitelná. Ke stažení zde.

Ale houby, chce to řád! To je oč tu běží

Už jedu pouze v obyčejných linkovaných sešitech. Používám základní složky:

  • Osobní
  • Pracovní
  • Učení
  • eBooky

V nich jsou sešity a případně podsložky. Třetí úroveň nemám, začal jsem se ztrácet. Každý to máme jinak, ale mám tak nějak vypozorované, že ve dvou úrovních nacházím všechno rychleji.

Složky i sešity mám srovnané abecedně, ale v názvu je číslice, např. 01 Personal, 02 Work… Mám to pak pod kontrolou

You take my self, you take my self control
Oh-oh-oh
Oh-oh-oh

To ne já, to Laura Branigan. No nic.

Jedeme dál!

Rock and Roll, to je víra
Že mě znaj, to tě zžírá, vím

Teď Petr Janda a Petra Janů, kdybyste nevěděli.

Hele, Olympic!
Ty jo, v těch Athénách bylo pěkně.

Do prdele.

Už zase.
Back to the business!

Trochu přeháním, ale zase ne moc. Pak mi to konečně došlo. Když píšu do reMarkable, udržím pozornost i myšlenku.

Hustý. A dál?

Jednotlivé sešity mám nastavené, aby se zobrazovala titulní strana bez ohledu, na které stránce se otevře. Sešitům jsem vyrobil titulky na čistě bílém podkladě. Vypadá to lépe. Zde jsem obsesi povýšil na vyšší level. Nadpisy obálek mám…

Fakt se tím chceš chlubit?

Stejným písmem. Nakreslil jsem si font. Celou abecedu, jak nejúhledněji jsem dokázal. Pomocí lasa a kopírování skládám nadpisy, zarovnám a přenesu na titulní stránku. Pod to vymlasknu ikonu, která vystihuje obsah.

Najs!

Jenž ono je to tak uklidňující! Což nutně neznamená, že je to nesmysl. Pokud používáte metodiku Bullet Journal, můžete si předpřipravit štítky, symboly a stejným způsobem je používat v sešitech. Cool.

Ice ice baby
Ice ice baby
All right stop!
Collaborate and listen!

Momentálně je pro mě tím nejdůležitějším pracovní deník. Ve svém případě mám stránku rozdělenou na pomyslné poloviny. Zcela nahoře tučně datum, pod ním kaligrafickým štětcem Dnešní plán. Každý večer napíšu do nadcházejícího dne, na čem budu zcela jistě makat a v průběhu aktuálního dne jen doplňuji. Nic víc. K mému vlastnímu překvapení mi to bohatě stačí a před ranním stand-upem nemusím čumět do počítače. Mám klid na vlastní myšlenky, slunce v duši a pocit uspokojení z psaní. Můžu se soustředit (nejen) na práci. Zároveň si zřejmě posiluji paměť.

K nezaplacení.

Ve vůni a lesku!

Říká často jeden můj kolega.

Ding-dong.

V průběhu času se chystám rozšířit využití tabletu. Možná začnu psát osobní deník.

Ty, jo?

Spíš ne. Na to jsem moc líný, i když je to dobré z pohledu seberozvoje. Nicméně koketuji s metodou bullet journallu a začal jsem praktikovat techniku Pomodoro. Aktuálně se připravuji na certifikaci a už vím jistě, že poznámky povedu výhradně v něm.

I když jsem původně plánoval využívat reMarkable v rámci Zettelkasten, což se nakonec nestalo, jsem nesmírně rád, že mi tohle zařízení neuniklo. Byla to dobrá investice. Možná se to nezdá, ale i taková „pitomost“ mi zatraceně ulehčuje život.

Everything is awesome
Everything is cool when you’re part of a team
Everything is awesome
When you’re living out a dream 

To byl pro změnu Lego příběh.

Třeba v tom najdete vlastní use-case. Může to být deník, zápisky z obchodních nebo pracovních schůzek nebo cokoliv dalšího. Nebo vám pomůže se soustředit jako mně. Neříkám, že řeší všechny mé problémy, ale hodně mi usnadnil život.

A to je vše, milí čtenáři. A nyní předáváme slovo režii, která nás přepojí do technického okénka.

Co je nového ve verzi 3.x

Přibyla gesta. Nově můžete tapnutím dvěma prsty o několik kroků zpět nebo třemi prsty vpřed, dvoj-prstem od horního kraje dolů otevřete nabídku posledně otevřených nebo oblíbených sešitů. Nově je možné převedený text upravit přímo v reMarkable, ale následná editace je spíš z nouze ctnost. Pak tu máme funkci, kterou srdečně nesnáším. Ono je sice hezké, že existuje možnost libovolně rozšířit papír jak vertikálně nebo horizontálně, ale často se to děje nechtěně hřbetem dlaně. Jakmile jednou stránku rozšíříte, už ji nevrátíte do původní velikosti. Snad v příštím releasu přidají možnost to vypnout nebo aspoň aktivovat jinak. PDF jsou teď lépe zoomovatelná.

Nejčastější otázky o odpovědi

1. Jsou v balení tužky (stylusu) náhradní hroty?

Najdete je v balení zastrčené ve víčku krabičky od tužky. Tak ji hlavně nevyhazujte!

2. Tužka píše ještě před dotykem s obrazovkou!

To proto, že hrot je příliš hluboko. Trochu ho vysuňte a zase zasuňte, ale ne moc. Možná to budete muset udělat několikrát. Nebo vyměňte hrot za nový.

3. Tužka se chová jako guma nebo vůbec nepíše!

Pravděpodobně používáte bílý inkoust, haha. Pokud jste si ho nevybrali dobrovolně, zřejmě zaúřadovala vaše dlaň. I to se stává.

4. V určité oblasti tužka nepíše nebo se obsah posouvá směrem od hrotu!

Že by magnet? Pouzdra a folie třetích stran mají magnetické zavírání. Další důvod neškudlit a pořídit si originál. Také může být na vině víko od notebooku. Dejte reMarkable dál od možného zdroje rušení.

5. Nenabíjí se!

Vyzkoušejte jiný kabel, a když to nepomůže, jiný síťový adaptér. Hlavně nepoužijte ten od MacBooku! Nebo viz další bod.

6. Nejde zapnout. Nějakou dobu byl vypnutý, nebo jsem ho používal(a), dokud se nevypnul sám.

Baterka je vyšťavená do mrtě. Zkuste pomalé nabíjení ideálně z powebanky, ale ne z power-delivery portu (bývá oranžový). Až bude baterie trochu nabitá, použijte klidně i ten power-delivery port. Pořád ale platí, že méně ampér je více. Obecně pro každou baterii není dobré vymrtvení do nuly. Udržujte ji nabitou nad 20 % a ušetříte si nervy, že zařízení nejde nabít. Půjde, ale bude to trvat dlouho. Pokud se vám to stalo, ujistěte se, že nemáte defektní kabel (vyzkoušejte ho jinde) a nechte nabít tablet přes noc. Klid. Na 99 % se zmátoří. Jestli ne, tak ho musíte reklamovat.

7. Lze upravit PDF?

Kromě přidávání a přesouvání stránek v dokumentu můžete upravovat vlastní převedený text pomocí textového nástroje, ale to není úprava PDF, ale vrstvy, viz dále. Takže ne, nejde.

8. Proč nejde odstranit Quick sheets v rootu?

Je tam pro rychlé poznámky, když nemáte čas hledat správný sešit. Později si přenesete poznámku do správného. Prostě nejde. To není chyba, ale záměr. UPDATE: už lze, viz konec příspěvku.

9. Můžu v reMarkable číst knihy pro Kindle?

Ne. ReMarkable podporuje pouze ePub bez DRM nebo PDF. Případného DRM se zbavíte například převodem v programu Calibre (pro Mac i Windows).

10. Jak dlouho ten hrot vydrží?

Záleží jak často, a hlavně jak moc na tužku tlačíte. Počítejte tak dva až tři měsíce při denním používání. Někdy se dá prodloužit život přebroušením do kulata jemným pilníčkem na nehty. Je to ale spotřební zboží.

11. Jak poznám, že je nutné vyměnit hrot?

To poznáte, nebojte se. Když začne tužka zlobit, zkontrolujte, jestli není opotřebovaný, nebo moc či málo zaražený. Nebo zkuste nasadit jiný. Většinou to pomůže.

12. Jak vyndám hrot z tužky?

Ideálně přiloženým nástrojem. To je ten plastový držák náhradních hrotů z krabičky od pera. Takže zasunout špičkou do škvírky, pak pomalu posunout k užší části výřezu a s citem vytáhnout. Je to tam nakreslené. Pokud je hrot po smrti a nejde vytáhnout plastovým nástrojem, zkuste použít nehty nebo pinzetu. V nejhorším případě vlastní zuby. Jako fakt.

13. Kde koupím náhradní hroty?

Nejlépe přímo u reMarkable. Jsou sice o malinko dražší, ale nešetřete na nesprávném místě. Hlavně prosím nekupujte ty „věčné“ z Amazonu.

14. Jak si stáhnout vlastní šablony? Nemyslím PDFka, chci ty interní.

Dají se tam dostat skrz nástroje třetích stran. Internet je plný návodů, ale nestojí to za to. Věřte mi.

15. Všechny interní šablony jsou po poslední aktualizaci softwaru v čudu!

Chcete říct, že všechny vaše interní šablony přenesené nástroji třetích stran jsou pryč. Ano, tohle dělá aktualizace. Musíte je znovu nainstalovat. Já vám říkal, že to za to nestojí.

16. Jak získám rychle aktualizaci?

Buďte trpěliví, nakonec se jí dočkáte. Stačí ověřit v Nastavení -> Obecné -> Software a kliknout na verzi. Nezapomeňte se předtím připojit k wifi. Někdy může pomoci “vynucení” aktualizace tím, že si nejprve nainstalujete nejnovější verzi desktop aplikace.

17. Nemůžu se dočkat nových vylepšení! Jak je získám ihned?

Dobře, ale pak si nestěžujte, že jsem vás nevaroval. Můžete se přihlásit do beta testování. Kdo chce kam, pomozme mu tam.

18. reMarkable dělá po aktualizaci bety divné věci!

Chtěl(a) jste betu? Právě o t-t-tom-tom t-to-to je. Pokud chcete mít jistotu stabilní verze, odhlaste se z beta testování. Told ya!

19. Nejde zprovoznit sdílení obrazovky!

Jste ve stejné wifi síti? Možná za to může nastavení vašeho firewallu.

20. Kde seženu náhradní nabíječku?

Nabíječka nebyla součást balení, byl v ní pouze kabel USB-A to USB-C. Stačí jakákoli s maximálním napětím 5 V a proudem do 1,5 A.

21. Jak na tvrdý reset

  • Podržte tlačítko napájení po dobu alespoň 15 sekund (po resetování obrazovka zamrzne).
  • Uvolněte tlačítko napájení po dobu alespoň 3 sekund
  • Znovu podržte tlačítko napájení stisknuté po dobu několika sekund.

22. Tužka je drahá, a přitom nic nevydrží! Proč se mi rozbila hned po prvním pádu?

Klasická plnicí pera mohou být pěkně drahá a v případě kolize s podlahou taky přestanou psát. Teď je pozdě, je třeba chránit stylus jako oko v hlavě. Třeba pouzdrem z Amazonu. Nebo příště dávejte většího majzla. Sorry jako.

23. Jak nejlépe manipulovat s tužkou?

Když zrovna nepíšete, přicvakněte ji k reMarkable plochou stranou. Když přenášíte tablet, kryjte ji dlaní. Když cestujete, vložte ji i s tabletem do ochranného pouzdra. S tužkou za 70-120 EUR musíte být prostě opatrní.

24. Existuje levnější náhrada tužky?

Samozřejmě. Lamy EMR, Staedler, Samsung. Google a Amazon napoví. Nicméně, indukční technologie, na jejichž základech stylusy fungují, pracuje na základě komunikace s perem pomocí cívky. Takže bude záležet, kde přesně se ta cívka nachází, kolik má vinutí atd. Neoriginální stylus bude sice fungovat, otázka je JAK. Může se stát, že v určitých případech se nebude chovat tak, jak bylo výrobcem zamýšleno. Například nástroj tužka je hodně citlivý na přítlak a úhel. Originál je prostě originál.

25. Lze reMarkable zaheslovat?

Jasně. Menu -> Nastavení -> Zabezpečení -> Heslo.

26. Jak převedu rukopis na text pro víc stránek najednou nebo celý sešit?

Na stránce v sešitu stiskněte 4 čtverečky vlevo dole, pak dlouze stiskněte na stránky, které chcete převést a nahoře pak tlačítko Převést na text. Easy-peasy.

27. Jak nakreslit rovné čáry nebo kružnice?

Použijte normální pravítko nebo takovou tu šablonu. Kružítkem bych to nedělal. Mimochodem, hodně štěstí s těma rovnejma čárama. Update: Cca od prosince 2023 už to jde. Jako ty rovný čáry. Stačí na konci kreslené přímky zastavit s perem na povrchu. Snad bude jednou možný podobně vytvářet kružnice. Skoro bych se vsadil, že jo.

28. Sešit, stránky, šablony, vrstvy, nechápu to!

Sešit je kniha se stránkami. Stránek může být teoreticky neomezené množství. V sešitu je můžete libovolně přesouvat. U PDF to pochopitelně nejde. Jednou prý bude možná manipulace i PDF stránek, ale to nemám ověřené.

Každá stránka v sešitu nebo Quick sheetu má v základu dvě vrstvy:

  • Template (to je ona šablona)
  • Layer (to je vaše vrstva)

Šablona je vrstva úplně vespod. Do šablony se nepíše, kreslíte vždycky do vrstvy. Těch můžete mít až 5. Vrstvy lze libovolně skrývat. Co napíšete nebo vymažete ve vrstvě 1 pochopitelně neovlivní nic, co máte ve vrstvě 2 nebo 3 atd. Představte si to jako průhlednou fólii položenou na papíře. Mít víc vrstev na jedné stránce má smysl, pokud chcete mít víc verzí jedné stránky a chcete je třeba porovnávat mezi sebou. Nebo když chce kolega něco doplnit, ale vy zase nechcete, aby znehodnotil váš výtvor.

29. Tužka píše přerušovanou čáru, které hned mizí!

Zvolili jste možnost obrysu nebo mazání. Vyberte z nástrojů nějaký typ pera.

30. Pohyb po stránce trvá nějak dlouho!

No jo no. To je update, který umožnil měnit velikost stránky prakticky do nekonečna. Vrátit to zpátky (zatím) nejde. Vytvořte novou stránku a lasem přesuňte obsah do ní. Nebo se s tím smiřte.

31. Jak rychle přepnout sešit na jiný?

Přejetí dvěma prsty od horního okraje obrazovky dolů vyvoláte obrazovku s posledními dokumenty. Nahoře v tabu můžete volit mezi oblíbenými a posledně otevřenými sešity.

32. Jak přidat dokument mezi oblíbené?

Snadno. Podržte prst na zavřeném sešitu. V kontextové nabídce nahoře tapněte na hvězdičku. Stejným způsobem vyndáte sešit z oblíbených.

33. Je reMarkable voděodolný?

Nemyslím si. Mimochodem, při přenášení v tašce se ujistěte, že ten termohrnek opravdu těsní a při vylití obsahu nehrozí kontakt s tabletem.

34. Umí reMarkable pracovat s audio soubory?

Ne, ale zato perfektně zvládá 4k video. To jako vážně?

35. Existuje ochrana displeje? Fólie nebo tak něco?

Cože? Ne. Buďte opatrní, toť vše. Když ho dáváte do tašky nebo batohu, ujistěte se, že při nechtěném zmáčknutí nedojde ke kontaktu s čímkoli tvrdým. Klíče, zip, mobil, propiska, to všechno pošle displej do věčných lovišť raz-dva. Ideálně ho mějte v obalu s dostatečně silnou tlumící vrstvou z obou stran. E-ink displeje jsou ze své podstaty velice křehké. Pád na tvrdou zem nebo na štěrk bývá pro něj fatální. Mějte tablet v obalu a když do něj nepíšete, dávejte pozor, abyste si ho neshodili na zem. Mimochodem, přicvakávat na tablet takovou tu kuchyňskou svorku na zavírání koření apod taky není dobrý nápad. Nenapadá mě důvod, proč to dělat, ale v jedné FB skupině se jeden takový člověk našel a pak se divil, proč má nefunkční polovinu displeje.

Teď si představte facepalm emotikon.

Uptáde: Tak jo, existuje. Jmenuje se Doodroo (za mě to budou stejně nejspíš vyhozené peníze)

35. Lze diktovat poznámky do reMarkable?

Překvapivě lze. Nedělám si legraci. Musíte mít ovšem nejnovější verzi mobilní aplikace (3.1 a vyšší). Je v tom pochopitelně háček. Nepíšete přímo do reMarkable. V aplikaci otevřete sešit nebo Quick sheet a přes nástroj text a systémovou funkcinalitu nadiktujte text. Ten se po synchronizaci s tabletem objeví i ve vašich poznámkách. Pochopitelně bez služby Connect to fungovat nebude.

One more thing. Nehroťte hroty!

Na Amazonu jsem narazil na „nesmrtelné“ hroty ze slitiny titania. Přemýšlel jsem, zda si nemám vypláchnout oči Visinem. Prosím vás, kdyby vás náhodou napadlo si je pořídit, což nepředpokládám, nedělejte to! Originální hroty jsou měkké z určitého důvodu. Fakt by mě zajímalo, jak bude vypadat povrch z umělé hmoty po pár měsících systematického tření kusem tvrdé oceli. Skoro bych se vsadil, že polykarbonát to nevyhraje. Za hroty možná už neutratíte ani korunu, ale nejspíš budete později řešit poškrábaný displej. Že je neopravitelný, to jste si asi domysleli.

Otázky a nejčastější odpovědi jsem si dovolil vypůjčit z facebookové skupiny reMarkable 2 Users (původním autorem je Mark Westwood). Já je přeložil a doplnil o vlastní poznatky a tipy. 

A úplně poslední věc: v tomhle příspěvku se píše o nejnovějších softwarových updatech,