Je schopen digitální zápisník o velikosti cca A5 s názvem reMarkable 2 [odkaz] od norského výrobce nahradit tužku a papír? V určitých případech může. Pojďme se na něj podívat zblízka.

Možná jste stejně jako já na něj narazili na sociálních sítích. Poměrně agresivní reklamní kampaň propagující zmíněný tablet mě osobně pronásledovala zhruba rok a půl, než jsem si ho koupil. Nicméně, cesta k němu nebyla zcela přímá.

Nejdřív jsem hledal recenze. YouTube je plný videí a některá jsou i v češtině [odkaz]. Mnozí recenzenti se nad reMarkable až nekriticky rozplývají, což mi přišlo podezřelé.

Pokusím se s vámi podělit o vlastní názor, který předám pohledem uživatele, co má rád geekoviny. Nečekejte recenzi, ale spíš sdílení zkušenosti a pár rad.

Co to je?

Pokud vás zajímají technické specifikace, podívejte se třeba sem [odkaz].

reMarkable 2 vypadá jako tablet, ale není to tablet. Podobá se elektronické čtečce knih, ale ani to není přesné. Dokáže zobrazit PDF, ale s limity – hlavně co se týče přiblížení. Jenže to je obecný problém PDF. Nikdy nebylo zamýšleno ke čtení, ale určeno k tiskové produkci. Tablet si též poradí s elektronickým knihami ve formátu ePub. Opět, žádný velký uživatelský komfort. Nicméně jisté výhody tato funkcionalita má. Nemusíte s sebou tahat další zařízení. Primární účel reMarkable je totiž psaní poznámek rukou. Žádné aplikace, žádný email, žádný prohlížeč. Je to zkrátka zápisník.

Jak číslovka v názvu napovídá, jedná se o druhou generaci. Tady si dovolím menší odbočku. Jsem si téměř jistý, že někdy kolem roku 2012, možná 2013 jsem o podobném zařízení četl. Dva studenti z Česka, alespoň tak si to pamatuji (snad lépe než Miloš Zeman Peroutkův článek), představili prototyp, který se funkcí i designem a dokonce snad i názvem nápadně podobá dnešnímu reMarklable. Možná je to náhoda, ale já bych se vsadii, že je to jedno a to samé zařízení. Bohužel se mi nepodařilo článek vyhledat (haha na Hrad).

Kdo je zvyklý psát poznámky rukou a nemá problém je po sobě přečíst, by měl zpozornět. Pokud však čmáráte hůř než čtyřleté dítě, nejspíš vyhodíte peníze oknem. Na druhou stranu, pokud se zase chcete naučit psát perem, reMarkable by vás k tomu mohl donutit. Tohle byl i můj případ. Předtím jsem měl dva až tři poznámkové bloky nebo v horším případě lístečky. Někdy jen telefon. Důležité poznámky postrádaly konzistenci, byly chaotické, ale co bylo nejhorší, po nějaké době jsem je musel po sobě luštit. Ne vždycky se mi to povedlo. Takže můžu po pár měsících používání prohlásit, že i magnetická tabule nad mým stolem se přestala podobat Rosettské desce.

Cesta k jakž takž čitelnému rukopisu nebyla procházkou sadem. Nicméně, jak se říká, kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, najde výmluvy.

Druhá odbočka. Důvod, který mě vedl k nákupu ne zrovna levného a o funkce hodně ořezaného tabletu: Přečetl jsem knihu „Jak si dělat chytré poznámky“ od Sönke Ahrense. Tu mi snad seslalo samo nebe. Tímto děkuji nakladatelství Melvil [odkaz] za záslužný počin. Abyste rozuměli, už dlouho se pídím po inteligentním systému, ať už jde o software nebo o metodiku, jak si věci lépe zapamatovat. Zettelkasten, o kterém výše zmíně kniha je, mě nadchl. Líbí se mi tvrzení, že když píšete poznámku ručně, vytvoří se v mozku pevnější synapse. Zkrátka a dobře, člověk si věci lépe pamatuje, pokud si je poznamená ručně. Není to stejné, jako když bušíte do klávesnice. Copy – paste nefunguje vůbec. Tím se dostávám k reMarkable. Co kdybych místo fyzických lístečků použil digitální inkoust? První, co mě napadlo, byl právě reMarkable 2.

Nejprve jsem udělal průzkum. Za ten rok a půl, co je na trhu, se nabídka podobných zařízení rozšířila, což je jedině dobře. Zkoumal jsem a konkurenci, abych se nakonec vrátil k reMarkable. Každé zařízení má něco do sebe. Každé také cosi postrádá. V mém případě vyhrály spíše emoce.

Navzdory vysoké ceně, která se mezitím navýšila, jsem reMarkable objednal, zaplatil a celé tři dny natěšeně vyhlížel kurýra DHL. No dobře, já jsem ho fakt chtěl, protože se mi líbil prostě nejvíc. Ne vždycky se rozhodujeme hlavou, že? reMarkabke vypadá cool a je geeky.

Člověk si má dělat radost.

Co za to?

Jedním slovem raketu. 300 € za samotné zařízení je asi ok. Jenže k němu potřebujete tužku! To jsou další peníze. Existují sice alternativy, ale k iPadu si také nejspíš nekoupíte napůl funkční pero od druhořadého nebo noname výrobce, ale sáhnete po originále, u kterého nehrozí, že poškrábete displej a máte k dispozici všechny funkce.

V tomto případě máte dokonce na výběr. Chcete obyčejnou nebo s gumou?

Když si kupuji drahou věc, předpokládám, že ji budu používat minimálně tři čtyři roky. S autem to bývá nejspíš podobné. Přihodit zadní kameru nebo ne? Využiju automatické naklápění světel? Člověk si nějspíš řekne – přestože ví, že až bude prodávat, prodělá, ale co! Když už, tak je lepší mít to lepší.

V tomto případě se mi zdálo, že bude pohodlnější tužku otočit, než klikat na ikonu a pak teprve gumovat. Ejhle, 50 € navíc.

Obal

Na výběr máte ze dvou typů a dvou materiálů. Zkušený harcovník po tom nejlevnějším nejspíš nesáhne. Zařízení sice ochrání při transportu, ale tablet je nutné před použitím vyndat. Jelikož má poslední model reMarkable skleněná (rozhodně působí křehce) záda, rozumnější volba bude typ kniha, čili book folio. Cena ovšem rázem poskočí o dalších 30 €. Těch třicet je ale za variantu z polymeru, takže pokud chcete něco trvalejšího, lépe udržovatelné pro čištění, sáhněte po kůži.

A v tomhle okamžiku jste bratru za obal “pouhých” 160 €. Když jsem ho poprvé vybalil, byl jsem zklamaný. Za cca 4 000 Kč čekáte víc než umělohmotné desky potažené kůží s umělým sametem uvnitř (nemůžu si vzpomenout jak se tomu nadává). Ve světle ceny za obal, který prakticky nemá jinou funkci než chránit tablet, neboť reMarkable se neumí „uspat“ při zavření jako iPad, mi cena za Magic keyboard od Apple nepřijde přestřelená.

Mám to nastavené tak, že nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci. Kdybych měl na bavoráka, koberečky si určitě nepořídím v Tescu, ale budu chtít originály. Sumasumárum, za tablet tužku a obal vypláznete „až“ 637 €. To je téměř “16 klacků v českejch na stole”. Je to hodně nebo málo? K tomu se dostanu. Naštěstí se dá poměrně snadno najít slevový kód a v případě zvolení předplatného za službu Connect se cena o dalších 100 € sníží. Minimálně se tím srovná cenový rozdíl mezi polymerem a kůži. A mám to zadarmo, Horste!

Další odobočka. Co se týká cen elektroniky, už mě nic nepřekvapuje, a ani se nerozčiluji. Nejsou čipy a věci jsou dražší. Co mě však spolehlivě vytočí, jsou marketingové způsoby alá CZC. Výrobce hraje podobnou hru. Asi počítá s tím, že si zákazník nevšimne, že i se slevou to má minimálně o dvacet éček dražší než kdysi. K tomu mu naservírují další výhodu, – aspoň tak ji prezentují – za kterou si ovšem zaplatí dalších 8 EUR. Tentokrát měsíčně. Pochopitelně máte možnost fýčka neplatit, ale budete ochuzeni o některé funkce, které byly dřív zdarma. No nekupte to.

Popravdě, měsíční výpalné byl důvod, proč jsem reMarkable minimálně třikrát vyndal z koše. Myslím nákupního. Nakonec mě ale přesvědčili, a dokonce proto nemuseli nic dělat. Jsem ovce a netýká se to jen Apple. Psychicky jsem se smířil s měsíčním poplatkem. Proč? Protože jsem si uvědomil jednu věc. Utratím měsíčně víc za větší blbosti. Abych parafrázoval Petra Máru, platit mi dává smysl. Protože když se nad tím člověk zamyslí, v dnešním světě je prakticky nemožné stavět byznys na jednorázovém prodeji. Mimochodem, naprosto stejnou chybu jsem udělal, když jsem se živil webařinou. Takže pokud chcete, aby produkt fungoval roky dobře ve smyslu vývoje, updatů a podpory, musíte cálovat. Jen z prodejů výrobce nevyžije. Tak to prostě je. Mně se to taky nelíbí, ale za služby se platí. Se s tím smiřte.

UPDATE: Mezitím reMarkable snížil cenu za službu Connect o 60 % a navíc přislíbil další funkce. Super! [odkaz]

Abych jen nekritizoval.

Tablet sedí v obalu jako zadek v hrnci. Lícuje přesně. Je hezký. Samozřejmě, je to věc vkusu, ale minimálně neurazí. Osobně si myslím, že drahé věci by měli vypadat dobře. Nejde o uspokojení požadavků či potřeb, ale také o estetiku. I když výrobní náklady na obal odhaduji maximálně na 15 €, nakonec mi za ty peníze vlastně stál.

Pochopitelně, na Amazonu najdete podobné, které jsou téměř identické s originálem a jsou za mnohonásobně menší peníz. Před rokem byla situace jiná. Pouze u originálu máte jak na rubu i líci vygravírované nebo vytlačené logo. Jasně, je to hloupost. Ale to je přesně ta věc, co vás dokáže přinutit vytáhnout šrajtofli. Pokud jste obsedantně-kompulzivní estét (haha).

Tablet v originálním obalu vypadá dobře. Tady jsem si povšiml drobnosti. Pouze originální obal má v místech, kde se magneticky uchycuje tužka, zkosené hrany. Detail, ale obal díky tomu nebrání tužce řádně se přicvaknout. Osobně jsem zvolil variantu hnědá kůže, protože i když mám rád černou, černých obalů mám plnou tašku. Navíc díky specificky hnědé, která je ve skutečnosti o odstín světlejší než na produktových fotkách, ho najdete v batohu či tašce na první dobrou. Nedávno jsem si pořídil tašku z hnědé kůže a ladí k sobě. Mám rád hezké věci. Dělají mi radost. Tečka.

Čištění koženého obalu je snadné. Stačí navlhčit jemný hadřík. Osobně používám ten od Apple, ne protože jsem až taková iOvce, ale protože je vážně nejlepší. Je úžasně jemný. Čistím s ním všechny displeje. Po osušení rozetřu po povrchu ždibičku včelího vosku. Proto jsem nechtěl obal z polymeru, jelikož je mnohem náchylnější na nečistoty a upatlání. Bude se hůř čistit. Pokud na něj nešťastnou náhodou vylejete kafe nebo čaj, zůstanou na něm fleky, které nepůjdou ani za boha vyčistit. Jak to vím? Měl jsem něco podobného k obyčejnému tabletu. Děkuji, nechci.

Sametový povrch uvnitř obalu jednou za čas projedu lepícím odstraňovačem chlupů z Ikey. Přesto se mi ho podařilo zamatlat jogurtem (no comment), ale naštěstí pomohla jarová voda. Musel jsem ale očistit celý povrch, aby nezůstala mapa.

Tužka

Ta s gumou je černá a ta bez gumy bílá. Údajně se mezi sebou liší i v použitých materiálech, což přináší i problém s ulamováním plastu kolem hrotu. Tvrzení podporují fotky zvěřejněné na fórech a skupinách o reMarkable. K tomu se vrátím o pár odstavců níže. Spíš vás bude zajímat, jak se s ní píše. Mnozí tvrdí, že je to jako psát na papír. Ne, není. Je to podobné. Pokud znáte Paperlike fólii pro iPad, tak tohle je lepší. Bavíme se o pocitech z virtuálního papíru. Co se týče reakční doby, nemám zkušenost s jinými zařízeními, vyjma iPadu, ale můžu říct, že jestli tam nějaká latence je, tak jsem jí nepostřehl. Dokonce ani při zběsilém pohybu jsem neměl pocit, že by docházelo ke zpoždění.

Guma je jedním slovem tragédie. Čistě umělohmotný konec je tak nějak tupý. Nejen svým tvarem, ale i funkčností. Není přesný. Zřejmě je to záležitost softwaru, ale pocit při gumování, myšleno ve smyslu mizení digitálního inkoustu, je zvláštní. Do doby než přestanete gumovat, nemáte jistotu, co vlastně mažete. Nicméně se to dá přežít. Když chci vymazat konkrétní oblast, zvolím raději gumové laso. V takovém případě dojde k vymazání rychle a bezchybně.

Měl jsem možnost vyzkoušet originální tužku od Samsung tabletu. Má jiný typ hrotu. Je měkčí. Skoro jsem měl pocit, že čmárám fixkou. Tlačítko, které na sobě má, s reMarkable pochopitelně nefunguje.

Balení obsahuje sadu náhradních hrotů. Jsou ukryté v obalu od tužky, takže ho rozhodně nevyhazujte. Výměna hrotu je jednoduchá, zvlášť když na to použijete přibalený nástroj. Ovšem pozor! Pokud budete měnit hrot, ujistěte se, že jste ho zasunuli až do konce. V opačném případě by se mohlo stát, že tužka nebude reagovat nebo naopak začne kreslit ještě předtím, než se dotkne displeje.

Mně osobně se to nestalo, ale na různých fórech jsem viděl fotografie poškozených tužek v oblasti hrotu. Zřejmě se to týká pouze těch s gumou. Umělohmotná čepička na opačném konci (to je ta, co představuje gumu) je také náchylná na poškození. Většina problémů však byla zapříčiněna pádem. Někomu se prý ulomil plast u hrotu během psaní. Mně se to nezdá. Kdoví, co s ním dotyčný vyváděl. Přesto dávám pozor, když tablet vyndavám z tašky. Jednou se mi stalo, že se tužka uvolnila, ale naštěstí zůstala v tašce. Mimochodem, pokud ji nemůžete najít, zkuste se podívat po věcech s ocelovým povrchem. Možná bude přicvaknutá právě tam.

Nicméně se zdá, že výrobce nedělá v době záruky problém s reklamací. Jinak je reMarkable s předplacenou službou Connect krytý tříletou zárukou. That’s not bad.

Tablet

Je hezkej, to jo. Takovej fancy. Má rám z leštěného hliníku a záda z matného skla. Na spodku jsou malinkaté gumové nožičky, na kterých tablet sedí a neklouže. Také přesně zapadnou do originálního obalu. Pozor! Dají se strhnout! Pokud tablet nebudete vyndavat z obalu, nejspíš nenastane problém. Pokud nožky ztratíte, pravděpodobně se budou špatně shánět.

Zapomněl jsem zmínit, že tablet je v obalu uchycen magneticky. Drží dobře, ale může se stát, že pokud obal otevřete a prstem se přitom dotknete hrany zadní části, vypadne z něj. Takže pozor! Počítejte s tím, že ty magnety nejsou až tak silné. Pád na zem končí v 99 % případů fatálně.

Přední část tvoří displej, který plochu pokrývá nevím z kolika procent. Rámečky jsou tak akorát. Dole je silnější, takže tvoří bradu, ale to nevadí, jelikož zaprvé, je za co chytit, a za druhé by nebylo pohodlné psát tak blízko kraje. Celkový pocit z tabletu je, jak to jen říct a zase neparafrázovat… Prémiový. Já z něj teda nemám úplně pocit Apple produktu (hlavně balení je na můj vkus moc eko), ale zpracování je na vynikající úrovni. Nekroutí se a povrch je příjemný na dotek.

Jak bývá dobrým zvykem, nabíjecí adaptér v balení nenajdete. Ještěže přihodili aspoň kabel. Ten je obrandovaný a má plochý profil, takže by se teoreticky neměl motat. Realita je jiná. Motá se a je nepoddajný. Nicméně, pokud s sebou taháte jakýkoliv slušný USB-C kabel, vystačíte si i s ním. Pro jistotu bych ho doporučil nejdřív vyzkoušet.

Rozhodně nedoporučuji nabíjet reMarkable silnou nabíječkou. Například tou od MacBooku. Tlačit do malé baterky 65W+ navíc bez podpory rychlodobíjení není dobrý nápad. Nehledě k tomu, že se tablet nenabije. Netuším, jak dobře to má výrobce ošetřené, ale asi ne, jelikož v jedné facebookové skupině si nějaký majitel stěžoval, že ho vždycky nabíjel adaptérem od telefonu, a když ho jednou zapomněl doma, vzal ten od notebooku a od té doby se nechytá ani s powebankou. Vyřešil to reklamací. Zřejmě ani tady výrobce nezkoumá, jestli jste mu náhodou nedali kouř. Nesmí být pochopitelně ohořelý, to by nejspíš neklaplo.

Na 100 % baterky se chvíli nedostanete. Vidím to na softwarovou chybu. Mně se to podařilo asi až na šesté nabití.

Výdrž baterie

Záleží, jak moc tablet používáte. Teoreticky nemá problém vydržet v provozu 14 dní při 3 až 4 hodinách denně. Je to samozřejmě individuální. Týden dá naprosto bez problému. Ovšem musíte vypnout wi-fi a nastavit uspání po 30 minutách. Rozdíl ve výdrži je pak markantní.

Displej

Nemá podsvícení, ale to nejspíš víte. Večer si zkrátka musíte přisvítit. Nemůžu říct, že by se displej neleskl. Nějaké odlesky pochopitelně jsou. V určitém úhlu ale téměř zmizí. Rozhodně to není tragédie jako psát po iPadu. Osobně mi absence podsvícení nevadí. E-ink je příjemný pro oči a má jemné rozlišení. Po posledním updatu jsem si všiml, že v náhledech zobrazuje u některých šablon linky zvláštním způsobem. Zjevně to není chyba displeje, počítám, že v příštím updatu to napraví.

E-ink dispeje jsou obecně křehké. Komu se někdy podařilo rozbít čtečku, ví, o čem je řeč. reMarkabke nebude výjimkou. Při transportu dbejte na to, aby se na plocho dotýkal pouze měkkých částí uvnitř tašky nebo batohu. On i takový zip nebo magnetický cvoček u kapsy dokáže napáchat nevratnou škodu. Nemluvě o klíčích nebo nabíječce od mobilu. Jedno opření se s batohem na zádech, nebo do vás někdo v autobuse drcne a je vymalováno. Asi nemusím zdůrazňovat, že v případě rozbitého displeje si kupujete rovnou nový tablet.

V takovém případě s největší pravděpodobností oceníte předplacenou službu Connect. Nasypat data do tabletu bude o něco snažší, než je dostávat z aplikace v počítači. Nemám osobní zkušenost, vycházím s diskuzí z facebookových skupin týkající se reMarkable. V obou případech by neměl nastat problém. V tom druhém potřebujete kromě kabelu ještě počítač.

Šablony

Na výběr je z několika per, štětců a tužek. Některé reagují na přítlak či úhel náklonu. Těmi se zabývat nebudu, zkoukněte videa, vydají za tisíc slov. To samé platí o šablonách. Na výběr jich je dost. Nejspíš stejně zůstanete u dvou až čtyřech. Osobně si vystačím se čtverečkovaným nebo linkovaný papírem  ve dvou velikostech. Pochopitelně, pokud jedete v systému, jakým je třeba Bu-Jo, využijete ty, které jsou pro takový případ vhodné.

Pak je tu možnost využívat PDF šablony. Například z etsy.com si stáhnete digitální diář v podobě PDF. Vaše poznámky nebudou nic jiného, než anotace uvnitř PDF. Má to samozřejmě výhody i nevýhody. Jedna z výhod je ta, že zobrazované PDF umí zacházet s hyperlinky, čili odkazy. V praxi to znamená, že máte šablonu pro zápisky ze schůzek, které jsou logicky uspořádané do dalších podformulářů (zadané úkoly, deadliny), ke kterým se dostanete tapnutím. Stejně tak dobře se pohybujete například v týdenním rozvrhu nebo nadřazeném kalendáři. Získáte tak interaktivní diář, do kterého můžete zapisovat, což se standardními šablonami nejde. Ty systémové nejsou nic jiného než PNG v nejspodnější vrstvě stránky. Nevýhoda je, že šablony jsou většinou datumované, tudíž si musíte každý rok koupit novou.

Pak je tu velikost. I kdyby šablona měla pouze denní výkaz, pokud je na rok, bude mít 365 listů. Rozsáhlejší PDF šablony mívají běžně 2000 a více stran. Čím více poznámek v nich bude, tím horší bude zřejmě odezva. To si myslím. Nemám to vyzkoušené, proto mě berte s rezervou. Vzhledem k tomu, že zařízení nemá až tak velkou operační paměť ani ultrarychlý procesor, skoro bych se vsadil, že plně využité PDF zatopí procáku pod kotlem. Jak říkám, nemám to vyzkoušené. Nicméně jsem zaznamenal povzdech uživatele, který si stěžoval na delší odezvu u bloku s více jak 100 stránkami.

Software a služby

Tablet je vázáný na jeden účet. Svým způsobem je to jako s iPadem. Takže ho jako sdílené zařízení ve firmě nejspíš nepoužijete. Stejně tak nelze mít jeden účet a víc zařízení. Snad tohle jednou výrobce vyřeší.

První párování s účtem může být chaotické. Tablet musíte nejprve připojit na wifi a pak na stránkách pod svým účtem vygenerovat jednorázový kód. Jinak se lehce zacyklíte a pokud chytáte snadno nerva jako já, mohli byste si ublížit. Naštěstí mi to došlo. Koneckonců, oni to na svých stránkách píší. Takže se držte návodu a nechoďte na to chlapsky. Ušetříte si nervy.

Updaty chodí pravidelně. Je vidět, že se výrobce snaží. Stejně jako jiné softwarové společnosti, něco opraví rychle, něco trvá věčnost a občas pokazí funkci, která byla předtím bezproblémová. Znáte to, ne? Během těch pár měsíců, co ho mám, přibyla zásadní featura. Jednotlivé sešity nebo listy lze nyní označit tagy. Bezva věc na vyhledávání a organizování poznámek. Nicméně na vyhledávání v textu rovnou zapomeňte. I kdyby jste uměli psát krasopisem jako Komenský.

Systém disponuje čímsi, co by se dalo nazvat s přimhouřením obou očí OCR, ale nefunguje lokálně, nýbrž v rámci služby, kterou platíte (nene, není pravda, mae culpa!). OCR stojí za starou bačkoru. Je pomalé a dost nepřesné. Navíc musíte mít tablet připojený na wifi. Zatím nejlepší rozpoznávání kocouřího škrábání má aplikace pro iPad s názvem Nebo. V porovnání s ní dosahuje přesnost reMarkable OCR asi 20 až 40 %. Zkrátka za nic nestojí, takže se na to připravte.

To je minimálně zvláštní, neb reMarkable tvrdí, že na rekognici používá technologii MyScript, čili tu samou jako Nebo. Nicméně, časem se to může lepšit, protože výrobce se neustále snaží svoje zařízení po softwarové stránce udržovat a vylepšovat.

Jedno malé zamyšlení: pokud ho budete používat v práci, zamyslete se, jaké informace do něj ukládáte. Interní? Citlivé? Tajné? Nepodléhají náhodou obchodnímu tajemství nebo GDPR? Neodporuje tohle vašemu NDA? V takovém případě bych si rozmyslel využívat službu Connect. Chci tím říct, že nemáte pod kontrolou, kam se vaše, případně firemní nebo klientská data ukládají a jaká služba je konzumuje. Pokud jedete čistě offline, jste nejspíš safe. Zařízení se dá zamknout čtyřmístný kódem. S každým neúspěšným pokusem o přihlášení se možnost zadání nového PINu prodlužuje. Tím netvrdím, že zařízení je bezpečné. V případě ztráty nebo krádeže zařízení byste se mohli docela zapotit. Takže bacha na to! Minimálně zapněte PIN!

Docela dobrá věc je možnost odeslat poznámku e-mailem. Na výběr máte několik formátů: PDF, PNG a SVG. Co mě štve, a co by mohli opravit, jsou již použité e-mailové adresy. Žádná správa neexistuje. Když v ní uděláte chybu, bude se vám zobrazovat v seznamu i s tou správnou. Jednoduše řečeno, nemáte možnost ji ze seznamu odstranit.

Systém sám o sobě je poměrně intuitivní a dobře se ovládá. Reakce na dotek je rychlá.

Virtuální sešity můžete třídit do složek. Tady hodně záleží, jak si nastavíte workflow. Já osobně jsem ho měnil několikrát a stále nejsem s výsledkem stoprocentně happy. Pravděpodobně neexistuje ideální řešení, vždycky to bude o kompromisech.

Sešity které vytvoříte, můžete editovat, kopírovat, mazat a přesouvat dle libosti. Kromě nich máte k dispozici v rootu interního disku sešitek pro rychlé poznámky. Nejde smazat. Není to nevýhoda. Pokud chcete mít v každé složce podobný, musíte tento zkopírovat a poté ho přesunout do vybrané složky. V nabídce složky máte možnost přidat další složku (tzn. vnořit) nebo vytvořit nový sešit. Trochu zmatečné je nabízena i možnost přidání rychlé poznámky, která se však nevytvoří v rychlé poznámce aktuálně otevřené složky, nýbrž v té v rootu.

Jen taková malá technická: pokud chcete přidat v sešitu novou stránku, musíte na předchozí stránce aspoň jednou čmárnout. Potom stačí udělat swipe doprava. Jinak novou stránku nevytvoříte.

Integrace

reMarkable podporuje integraci s webovými úložišti. K dispozici máte Google Drive, Microsoft One Drive a Dropbox. Jestli se bude nabídka rozšiřovat o další služby, netuším. Pokud chcete přidat do zařízení jednu z nich, musíte se nalogovat do svého účtu na stránkách reMarkable. Stačí vybrat službu a řídit se průvodcem. Dobré je, že pokud máte víc účtů, například od Googlu, můžete je přidat všechny. Nejste tedy omezení na jeden účet od každé služby. reMarkable v rámci předplatného Connect nabízí vlastní cloudové úložiště. Podrobnosti najdete na jejich stránkách. Na můj vkus toho moc nenabízí, ale synchronizace mezi tabletem a počítačem nebo telefonem je zásadní. A vo tom to je.

Libí se mi doplněk pro prohlížeč Chrome a Microsoft Office. Pokud si ho nainstalujete, objeví se ikona Read on reMarkable. Jedním kliknutím odešlete obsah stránky nebo dokumentu do zařízení. Článek z webu, nebo dokument z počítače si můžete přečíst v klidu bez reklamy. Pochopitelně bez obrázků.

Produktivní tip na zápisky ze schůzky

Ve Wordu připravte několikastránkový dokument. Na první stranu napište agendu. Zbývající stránky nechte prázdné. Potom dokument odešlete přes zmíněný doplněk do zařízení. Služba Connect ho automaticky přetransformuje do PDF. Na první stránce máte přehled agendy a na zbylých prostor pro vlastní poznámky. Po schůzce odešlete poznámky ze zařízení kolegům. Pozor! Přes Edit vyberte všechny strany, jinak odešlete pouze tu aktuální. Výstupní formát opět PDF. Kdo je kreativní, vyrobí ve Wordu šablonu s vlastní formulářem pro tasky, deadline atd. namísto čistých listů.

K dispozici je mobilní i desktopové aplikace pro Windows, Android, MacOS a iOS. Přes webové rozhraní nebo aplikaci nahrajete soubor drag-and-dropem nebo výběrem do zařízení. Tímto způsobem dostanete do remarkable e-booky ve formátu PDF nebo ePub.

Co se týká čtení elektronických knih, není to nic moc, ale ve většině případů stačí. Do PDF i ePub můžete psát poznámky. Pozdější zpracování je limitované. V podstatě máte možnost jednotlivé strany odeslat e-mailem v již zmíněných formátech. Na slovníky a strojově čitelné zpracování zapomeňte. Není to čtečka, to je třeba si uvědomit a také k tomu tak přistupovat.

Další vymoženost, kterou reMarkable poskytuje v rámci placené služby (update: opět moje chyba, není to tak, viz příspěvek Jak funguje služba Connect) je sdílení obrazovky. Je to mírně těžkopádné, ale použitelné. Na obrazovce monitoru můžete v reálném čase sdílet displej tabletu. A to celé můžete přenášet například přes Teamsy. Vypadá to cool, je to cool, ale prakticky se mi to nikdy nepodařilo využít.

Stojí za to?

Myslím, že ano. Když nastavíte dobře workflow, tak bezpochyby. Osobně jsem se ztratil ve vlastním systému mnoha složek a sešitů. Pak jsem to celé zjednodušil a hele! Funguje! Používám ho denně. Občas do něj čmárám, abych si srovnal myšlenky. Je to dobrý relax. Někdo by se mohl ptát, zda se na tom dá kreslit. Co jsem měl možnost vidět, ta ano. Já však kreslit neumím. Připadá mi to ale stejné, jako drbat se levou rukou na pravém uchu. Pořiďťe si Procreate.

V recenzích se zdůrazňuje, že zařízení v podstatě nic jiného neumí a že je to dobře. Souhlasím. V iPadu mám snad všechny aplikace na produktivitu, které existují, ale nevyužívám je, protože iPad je těžký a kreslit po skle není ono. Paperlike fólii nemám, protože mi připadá nesmysl připravit se o skvělé barvy retina displeje.

S reMarkable je to jiná káva. Nejde jen o lepší pocit při psaní, ale nic vás nevyrušuje a neodvádí pozornost. Tedy pokud zároveň nesjíždíte na mobilu socky. Pak vám nejspíš nebude pomoci.

Pro koho je?

Ten, kdo rád píše poznámky rukou a chce mít vše na jednom místě, neudělá chybu. Kdybych studoval, šel bych do něj i za tu cenu. Ano, klasický tablet nabídne za stejné peníze mnohem víc. Jenže tohle není tablet, ale náhrada zápisníku! Využije ho manažer, obchodník, novinář či spisovatel.

Přiznám se, že vlastní poznámky k příběhům [odkaz] shromažďuji v Google Keep. Důvod je prostý. Mám poznámek strašně moc, jelikož mě neustále něco napadá a bez vyhledávání v textu se neobejdu. Štítky mi nestačí a reMarkable text prohledat neumí. Pochybuji, že se to v této generaci tabletu změní. Mně to ale nevadí.

Nedávno jsem si pořídil aplikace pro telefon, tablet a počítač s názvem Things 3. Tato “projektově” orientovaná to-do aplikace je pouze na Macy, iPhony a iPady, což je škoda, protože je to asi nejlepší soft na tasky, který jsem kdy používal. Někdy o něm napíšu. Z reMarkable si e-mailem odešlu úkol jako přílohu přímo do Things. Všechno se okamžitě synchronizuje se všemi mými zařízeními. Geniální!

Verdikt

Nebudu tvrdit, že si bez reMarkable neumím představit (pracovní) život. Ale je to věc, kterou s sebou nosím denně. Občas se stane, že ho nepoužiji. Ale ten pocit, že ho mám k ruce a můžu ho vybalit a psát, je řečeno slovy reklamy k nezaplacení. Ono se to nezdá, ale je to rychlejší než si dělat poznámky v iPadu. Pochopitelně ve smyslu probudit ho a začít psát.

Mám kumbál plný věcí, o kterých jsem si myslel, že z nich budu nadšený a že je budu používat. V tomto případě to zatím neplatí. Rozhodně nelituji. Byla to dobrá investice.

Není dokonalý, pár drobností by se našlo. Významným negativem je cena za obal a tužku. Za to dáte úplně to samé co za tablet, což mi přijde jako úlet. Nicméně, reMarkable vzbuzuje pozornost. Když už ho nebudete používat, můžete s ním aspoň takzvaně flexit. A to se vyplatí.

Za mě dobrý.

4,6 hvězdiček z 5

P.S. Do Zettelkasten flow jsem reMarkable integroval částečně, jako prostor pro dočasné poznámky. Používám Obsidian, ale o tom někdy jindy.

Tak zase příště!

UPDATE

Dnes jsem si uvědomil, jak moc mi tenhle digitální zápisník ulehčuje život v práci. Víc se dočtete v mém dalším přípěvku. Takže si už neumím představit, že bych ho neměl. Kdybych ho nedejbože ztratil nebo rozbil, obratem kupuji nový. Potěšila mě i snížená cena za službu Connect, 79 kaček není moc. Vlastně bych se obešel i bez cloudových služeb, ale rušit to nechci, může se to hodit.

Vlastnící rM2 pějí na své zařízení vesměs chválu a ani já nebudu výjimka. Až kluci vývojářský doladí systém, bude to možná i na pět hvězdiček.

Až vám skončí zkušební období 100 dní, obdržíte od reMarkable referral kód, přes který dostane slevu 40 EUR další zájemce a stejnou částku vám reMarkable vrátí na účet, jakmile dotyčnému uplyne lhůta na vrácení. Z tohoto důvodu nedoporučuji platit za tablet přes Apple Pay, ale přímo vaší kartou (českou nebo Revolut), jelikož refundace na Apple Pay je obecně složitější.

INFO pro zájemce:

Pokud máte dotaz k reMarkable, neváhejte mi napsat, ideálně na e-mail rbvalens(at)gmail.com. Zprávy přes sociální sítě nejsou spolehlivé, dostávám je klidně i s týdenním zpožděním.