Ahoj, Radek a máme tu další filmovou recenzi! 

Tak jo. V recenzích zásadně nespoileruju. Nespoiluju. Nespoiluluju? Fujtajxl. To je hnus. Nevyzrazuju. Jo, to je to správný slovo. Ne víc, než je nutný. Takže: Jestli chcete na tenhle film jít, tak dál nečtěte. Ale můžete se k recenzi vrátit. Schválně, jestli se shodneme. Vybleju na vás hned hezky všecko. Proč píšu takhle a nedržím dekór? No protože sem po tom fylmu chitl demency generace Z, Totiš džen-zí.

Sorry.

Chtěl bych napsat “No a teď vážně.” Ne, to bohužel nejde. Pokud se na něj nechystáte a chcete se pobavit, čtětě dál. Protože i když to vypadá, že tenhle film (no… film…) ode mě dostane čočku, máte pravdu. Nicméně snad poprvé dám takovému dílu poměrně vysoké hodnocení. Japato? No… Já se vlastně bavil. Převážně stupiditou postav a nestydatou vykrádačkou. Ale i akcí a rádoby napětím. Po technické stránce nejde nic vytknout.

Vetřelec není úplně moje srdcovka, ale jistý sentiment k němu chovám. Coby ne zcela plnoletý jsem ho viděl v druhé polovině 80. let. Mám ho vlastně rád a jednou za 5 let si dám repete.

Jo, píše se to takhle. Ne 80-tých.

Bylo to v kině Sparta, tehdy novém socialistickém kině, kde na nějaké datum narození uvaděčky nekladly důraz. Byl totiž přístupný až pro 18-leté a výš.

Tohle je správně. Jako fakt 18-letý. Ne 18ti-letý a podobný sračky, při kterých bych si nejraději vyškrábal oči. To jsem naštěstí po shlédnutí Alien: Romulus udělat nechtěl.

Film jsem viděl v kině co by puberťák několikrát, než to nějaký soudruh zatrhnul. Nicméně, skutečnou premiéru měl u kamaráda, jehož rodiče pracovali v kapitalistickém zahraničí a tudíž měli doma i VHS přehrávač, Byla to mizerná kopie v německé verzi se simultálním dabingem, takže velké plátno, ostrý obraz a dobrý zvuk byl jiný zážitek.

Zdravím Leška Semelku, jestli ještě žije.

Premisa Vetřelčího světa je celkem jasně daná. Vyšlete partu dělníků aka kosmických tiráků nebo lehce dementních a psychicky labilních vědátorů, vojáků atd. a ti se za různých okolností setkají s nepřátelskou mimozemskou formou života. A jak se říká, všichni jsou nejdřív tak nějak nad věcí. Vo co de? Nakopeme ti prdel, ty sráči! Jak to vždycky dopadne, asi víte. Ze skupiny je najednou last (wo)man standing show a Slizoun rozhodně neřekne poslední slovo. Oukej. Tady je námět, ze kterého se dají ždímat prachy prakticky do nekonečna. Zvlášť když tu máme, postupem času, mírně řečeno, nenáročné publikum.

Protože pokračování Zachraňte vojína Ryana by jaksi nedávalo smysl. Natočit skvělej biják s jasným koncem je dneska ekonomická sebevražda, Zjevně. Původně jsme měl překlep a napsal jsem “Zjebně.” Dost vystihuje dnešní stav věcí.

A tím se dostáváme ke generaci Z.

Z mého pohledu k bezpohlavní, levicově progrestivistickým koko(t)aktivistům zachraňující planetu lepením se k pozemní komunikaci usrkávajíc přitom bezkofeinové sojové latéčko ze Starbucks papírovými brčky.

Začneme hezky od začátku. Nebo spíš od konce. Herecké obsazení.

Jsem fosil. Asi. Novou hereckou generaci prakticky neznám. Nevadí.

Hlavní hrdinka:

Já se fakt ani nebudu obtěžovat s vyhledáním na ČSFSD, jak se ta pipina jmenuje.

Vypadá na patnáct. Dobře, tak na osmnáct.

Protože jinak bych mohl být za další řádky označen za pedofila.

Závěrečná scéna je kopie z původního Vetřelce. Ne, je to normální vykrádačka. Poctou bych to nenazval, ani kdyby mi hrdinka přiskřípla koule do svěráku.

No dobře, když to nebolí, tvrďák může být každý, uznávám.

Jenže narozdíl o ní, byla Sižrny aka Allen Ripleyová sexy. Myslím jako v těch kalhotkách a tričku na konci. U téhle by mi necinklo, ani kdyby měla nohy do praku a čárku vyholenou sametově do hladka. Bezpohlavní a umělá instagramová pinda, jakých potkávám cestou do práce mraky. 

Jak říkám. jsem nejspíš fosil.

Já si k její postavě nedokázal vytvořit vztah po celou dobu většinou překotné akce. A to myslím i ten negativní. Takže i kdyby ji ten jeden z bambilionu Vetřelců (v jedničce nám stačil jeden) brutálně přefik, nebylo by mi ji líto. Prostě: hm.

Ne hmmm, hmmm, ale hm.

Zato ten kokůtek s britským přízvukem (jména postav si nepamatuju a ani nechci) mě sral od první chvíle. Tomu jsem naopak přál, ať zhebne jako první.

Yes!

Nemůže chybět android, čili syntetik. Jo, za mě dobrý. No a že je černý? Máme multi-kulti-gender-non-dual-binary dobu.

Nic proti, nejsem rasista a pohlaví ostatních je mi u rekta, pokud mi ho někdo nestrká pod nos, když nemám zájem. V Hvězdných válkách byl první černý herec dost na sílu. Tady jsem to tak nevnímal.

Vlastně on jediný v celém filmu za něco stál. Jeho lehce přitroublý výraz na začátku je dokonalý a s upgradem se dost změní.

Byť posílá tu pipinu na konci vstříc jisté smrti se slovy “Zachraň ji.”

Wáj?

Do prdele, celu dobu víš, že se s tím nelogicky rychle rostoucím zmrdem nedá vyhrát a ty ji pošleš pro krávu, která neumí otevřít ani dveře a víš, že je už stejně mrtvá, protože do ní zasunul ocas ten super rychlej manta-škorpión?

Seš debil?

To je ale chyba scénáře, ne toho synteťáka. Těch nelogičností je tam víc. Ale to dřív dopíšu Externistu, než tenhle článek, jak by byl seznam všech chyb dlouhej.

Proto sem dám jen hajlajty.

Pipina potřebuje zatahat za čtyři páky.

Ty vole, kde to jsme, ty nemáš appku?

Zatím co z lůna její těhotné kámošky vylezl mutant mixnutej Vetřelcem čtyřkou, Promethem a Resident Evilem, kterej jí chce zabránit, aby otevřela nákladní dok a vystřelila toho bastarda přímo do prstence Saturnu. 

Jako nápad a sídžíáj efekt bomba. 

Na začátku byl tenhle hnusák snad s třema jazykama v nějaký pozici v prostoru. No a u poslední páky ho má za zády.

Watafak?

Další postava, jako že brácha tý mrtvý těhule je píčus non plus extra, i když se to na začátku nezdá. Ale když se jen člověk trochu zamyslí, co vlastně celu dobu dělá, je to ultra-zmrd, kterej by mohl dělat vcukuletu předsedu vlády kterýkoliv země.

Hlavně že si chtěl zachránit ségru, chápu, ale když se začala rozpuštět, co z ní vylít vagínoslizák (ten večer na sex zapomeňte) v další scéně tě to bralo, asi jako když ti chcípla akvarijní rybka!

Ne, neměl jsem ho rád.

Pak tu máme ještě jednu postavičku, asijskou kluka. Jo, čtete správně. Nesympatická, nevyrovnaná ultraortodoxní něco pokérovaná DYLYNA. Už ani nevím, v který části natáhla brka. Vata. Postava, která do děje nic nepřináší. Vlastně jo, myslím, že pilotovala ten koráb.

Mimochodem: Představte si, že se narodíte v blbý době, na blbým místě a tvrdě pracujím rodičům, který pro Weyland-Yutani makali tak, až doslova přišli o život. Jste na konci potravního řetězce. Ze Saturnu se nedostanete, protože bez povolení korporace to nejde. Ale i jako ten poslední šváb vlastníte nákladní loď.

Que?

Nicméně s tím Saturnem si nejsem jistý, ta planeta měla prstenec jako ten z naší soustavy. Uniklo mi to proto, jelikož jsem se v jednu chvíli vztekal nad nějakou krávou, která od začátku co přišla, krafala se svým starým o dvě řady za námi a nechtěla tu hubu zavřít. V tiché scéně (je jich tam málo, pořád se něco děje, něco bouchá, takže ušní bubínky dostávaj zabrat víc než blány od Petera Crisse nebo Erica Carra) jsem se otočil někam směrem k nim a na celé kino zahlásil “Doufám, že ti vzadu tam už konečně ztichnou!” Dělám to nerad, je mi to nepříjemný, ale některým jedincům je třeba připomenout, že v kině kurva nevytahuju rozsvícenej mobil z kapsy a hlavně držím klapačku, třebaže se dívám na píčovinu.

Některým se to může líbit a hlavně si za to zaplatili, ty blbko!

Takže tímhle korábem se dostanete na orbitu, kde se shodou okolností objeví obří stanice Romulus a Rébus. Vlastně Remus. A v týhle stanici je vědecká laboratoř, kde už nějaký vetřelce pitvaj. Že se jim to vymklo z rukou, je nasnadě. Abych nezapomněl, děj se odehrává asi 20 let po prvním Alienovi. Nebo čtyřicet? To je f.u.c.k. Nedává to smysl. A Yutani na to sere, labka za triliardy se nehlásí, banda týnejždrů o ní ale ví.

No nic.

Jste tam, páč potřebujete kryokomory, abyste se dostali z tý zavšivený planety a vydali se vstřic k jiné kolonii, kde nevládnou Weylandi a Yutani.

Zjistíte, že nejsou dostatečně nabitý.

Blbý co?

Tak jdete hledat na úplně neznámým místě palivo do krya. Pravda, máte nějaký tech hračky, který vás tam navedou. Najdete ho a přitom vlezete do laboratoře s čerstvě zamrazenýma.mini vetřelcema. Myslím ty první fáze s oplodňovákem delším než má dobře vyvinutý občan Konga.

Nezáviď a nebuď rasista.

Co se týká technologií, tvůrci bojovali s jejími možnostmi. Jelikož původní Alien působí z dnešního pohledu archaicky, museli ji vzhledem k době, kdy se příběh odehrává, přizpůsobit. Na jednu stranu tu máme příruční rentgen se super-high-oled-xdr-retina displejem a v laboratoři počítače s rozlišením první Nokie a designem Commodore VIC-20.

Oukej. To bych asi neřešil.

No a tady se to pochopitelně všechno posere.

Takže začnete lítat po stanici, která se mimochodem za 70 minut zřítí do prstence, zachraňovat parťáky, který jsou už stejně de facto na cestě do Kvantového prostoru. Lítáte sem a tam, Loď, se kterou jste chtěli odletět co nejdál od Weyland-Yutani, přitom skoro rozflákáte.

Jste v hajzlu.

Do toho váš kámoš synteťák dostal upgrade, o kterej tak úplně nestojíte. Navíc ten blb dost často dostává modrou smrt. Pak bootuje jako WIN98 SE na i486 s 4MB RAM.

Pyčo.

Ale abych jen nahanil. Líbil se mi “průlet” kyselinou, broušení o prstenec a ještě pár dalších věcí. Jako třeba eskalátor pražského metra. Vypadal tak, fakt.

Děj má ale spád. Po 15 minutách začně akce, která neskončí až do samotného závěru, který je doslova obšlehlý konec jedničky.

Zvraty žádné. Tak nějak od začátku tušíte, že ti puboši jsou v hajzlu. Lekací momenty jsou předvídatelné. Možná je to tím, že sám píšu, ale věděl jsem o pět vteřin dřív, kdy se mám jakože leknout. Na atmosféru jedničky to nemá a ani mít nemůže. Jsme už někde jinde. Dnes by podobné nervy drásající momenty nezabraly na mnohem mladší publikum. To je fakt a tak to prostě je. Není to chyba tvůrců.

Alien: Romulus není pro nás “starý”.

Je to rychlokvaška pro dnešní mládež, která nezná originální ságu, nebo ji považuje za trapnou.

Chápu.

S původním Vetřelcem to nemá prakticky nic společnýho, byť se tvůrci snažili odkazovat. Potěšil mě Ash. Sice vygenerovanej, ale byl mu podobnej.

Stejná svině jako kdysi, mimochodem.

Takže co tím?

Jestli chcete zabít čas v nákupáku, klidně jděte. Není to úplně blbý. Tedy když moc nepřemýšlíte. Proto těch 50 %. Na ČSFD to má 75.

Za mě ani omylem.

Nicméně jsem neodcházel z kina nasranej.

Takže dobrý.

50/100

Očekával jsem průser a dostal menší průjem. Zdá se, že v Hollywoodu si dobří scénáristé už neškrtnou. Technicky a vizuálně nadprůměr. Soundtrack si nepamatuji. Hodně zbytečné a ohlušující akce. Na zabití času stačí.

Vetřelec: Romulus

Alien: Romulus, 2024