Nejsem znalec Tima Burtona ani jeho zapálený fanda. Přesto mám jeho úchylárny fakt rád. Je radost vidět v té záplavě, ne, spíš regulérní tsunami srágor něco, na co se dá dívat, bavit se u toho a neodcházet z kina s pocitem, že mě Hollywood zase připravil o kapesný. Tak jo, pojďme na to!

Už jsem to určitě zmiňoval. Mám “dar” poznat po prvních pár minutách (někdy mi stačí i půl minuta, nekecám), že jsem vyhodil peníze za lístek (opět) oknem. Po deseti minutách mi i tady začal tvrdnout úsměv na tváři. Vlastně proč to neříct na plocho, že jo? Začal jsem být docela nasranej.

Ježíš, to jsou debilní dialogy.

Po pravdě, dialogy mě sice štvaly, ale pohled na Winonu Ryder, kterou mám prostě zafixovanou jako takový malý, roztomilý kapesní lízátko z Vetřelce trojky mi rozhodil sandál. Uvědomil jsem si, že jestli je tahle holka dávno za zenitem, tak já taky.

To jednomu nepřidá na náladě. Zvlášť, když o sobě nemůžu říct, že trpím krizí středního věku. To bych si totiž vzhledem k roku výroby docela fandil. Obecně mám mentální problém zvládat všechny ty náhlý úmrtí hrdinů z dětství a mládí. Jak je na tom Bruce Willis, prostě nedávám a mám fakt skoro na krajíčku, když si na něj vzpomenu. No nic, to bych se zase rozkecal.

Tohle je zkrátka jen můj problém.

Takže zpátky k Winoně. Je stará, já taky. Tak to prostě je. Oukej. Nehraje třicítku, takže je to v pořádku. Ke cti jí navíc slouží, že to s plastikama nepřehání, takže nevypadá jako kolegyně Catherine O’Hara, která má po všech těch kůrách čelist a mimiku mumie.

Pochopím hejty, ale mě fakt dokáže vytočit, když mám na plátně sledovat postavu MILFky, která je už dávno spíš GRANNY.

Sorry jako.

Možná je to tím, že nám v to Halyvůdu nějak docházejí kvalitní herci. A O’Harová je skvělá herečka. Vlastně všichni v tomhle filmu předvádějí úžasný výkon!

Jak říkám, prvních cécéá 20 minut jsem se nudil, trýznil se dialogama, zápletkou a myšlenkama, jak je ten svět v hajzlu a že lepší to už nebude. Protože když ani ten Burton není záruka dobrý zábavy, má cenu ještě vůbec pro něco žít?

No a pak to přišlo. Obrat, který jsem ani já, coby protřelý zápletkář neprokoukl. To se mi fakt moc často nestává. Jako by se můj pohled na film změnil lusknutím prstu. Možná jsem konečně pochopil, že se dívám špatně, tohle je přeci sakra Tim Burton! Nadsázka, ironie na třetí a totální ujetina!

Jo a přesně takový tenhle biják je.

Zaplať Pánbu.

Jestli to někdo umí rozjet, tak je to Tim a jeho banda. Michael Keaton předvádí kousky, které si nezadají ani s legendární Maskou. Monika Belluci (59) je sexy i rozřezaná na kousky a secvaklá sešívačkou. Dany DeVito je pořád kouzelnej ošklivák, byť si vlastně moc nezahrál.

Chudák vycuclej do mrtě. Bob taky, no.

No a Willem Dafoe už sice dávno není jen seržant Elias, ale naprosto geniální Marlowe s kusem chybějícího mozku.

Je to prostě boží!

Hele, bavil jsem se, jako už dlouho ne. Užíval jsem si gejzíry gagů, které nebyly vůbec trapné. Něco takového umí jen Tim Burton. Jinému režisérovi by tohle neprošlo. U mě rozhodně ne. Ale tady?

Zupa.

Prostě bomba.

Jděte se mrknout, fakt to stojí za to.

90/100

Těch 10 bodíků ubírám za ten začátek. A protože jsem starej. Jinak skvělá podívaná, když si uvědomíte, že se díváte na uchylnou komedii, která není vůbec trapná.

Beetlejuice Beetlejuice

Beetlejuice Beetlejuice, 2024