Zásadní otázka: musíte mít předplacenou službu Connect, abyste mohli naplno využívat tablet? Jednoduchá odpověď zní: NE. Nicméně, čtěte dál, protože se může vyplatit si ji předplatit.

Asi bych si měl nejdřív nasypat popel na hlavu.

Do nedávna jsem žil v domnění, že za služby směrem “ven” je nutné platit. Sám jsem předplatitelem služby Connect od chvíle, co jsem si reMarkable tablet pořídil, takže jsem si neuvědomil, jak moc se pletu. Začnu tím, co všechno je možné bez předplatného. Vycházím z oficiálního zdroje uvěřejněného na stránkách výrobce:

Služby dostupné i bez předplatného

  • Integrace s cloudovými úložišti Google Drive, Dropbox a OneDrive
  • Převod rukopisu
  • Odeslání poznámek na e-mail
  • Read on reMarkable pro Word a Powerpoint
  • Read on reMarkable pro prohlížeč Chrome
  • Sdílení obrazovky
  • Štítky

Jediná podmínka: Musíte být připojeni k Wi-Fi a přihlášeni ke svému účtu reMarkable.

Služby zahrnuté v předplatném Connect

  • Neomezené cloudové úložiště *
  • Pořizování poznámek z desktopových a mobilních aplikací **
  • reMarkable Protection Plan (3-letá záruka)
  • Výhodnější nabídky (aktuálně sleva 50€ na Type Folio)

* Toto mě kdysi zmátlo: Služba Connect poskytuje přístup k neomezenému cloudovému úložišti a synchronizaci.

Výrobce má však na mysli vlastní cloud, přes který probíhá synchronizace mezi tabletem a vaším počítačem, telefonem nebo tabletem. Nikoliv tedy integraci s jinými poskytovateli. Protože dále se píše: S aplikací Connect budou vaše poznámky vždy bezpečně uloženy v cloudu reMarkable a okamžitě přístupné z ostatních chytrých zařízení v našich aplikacích.

** Zase. Nešlo by to jednodušeji, prosím? Znamená to tedy, že bez Connectu nemám přístup ke svým poznámkám na počítači, mobilu či tabletu skrz aplikaci reMarkable? Přiznám se, že jsem z toho byl zmatený jako lesní včela v nákupním centru na pražském Chodově,

Máte. Ale jen k poznámkám, které nejsou starší 50 dní. Cituji: Vaše poznámky budou vždy uloženy lokálně ve vašem tabletu, ale pouze soubory použité a synchronizované online v posledních 50 dnech budou nadále uloženy v cloudu a aktualizovány v našich aplikacích.

Tudíž budou přístupné v mobilní nebo desktopové aplikaci. Jen s Connectem nejste omezeni časově. No a pak je tu ještě jedno omezení. Taky milujete, když jsou v tom háčky? Jak jsem pochopil z poslední tiskové zprávy týkající se software updatu, předplatitelé mají možnost tyto poznámky upravovat. Pochopitelně omezeně v rámci textu zadaného fyzickou nebo virtuální klávesnicí. Bez předplatného tuhle možnost nemáte, ale přístup k poznámce ano. Už je vám to jasné?

Uff.

Snad jsem to definitivně pochopil správně. Jinak mi z toho asi hrábne. Nicméně pro zájemce je to dobrá zpráva. Zásadní funkce nejsou zpoplatněné. Super! Osobně nebudu Connect rušit, už jen kvůli 3-leté záruce. Nakonec i sleva 50€ na obal s klávesnicí je docela fajn, i když ji zatím nevyužiju, protože na můj vkus je její použití dost limitované absencí češtiny. Hlavně musí v reMarkable zamakat na možnostech formátování textu, protože je to jedním slovem tragédie.

Tímto bych rád poděkoval čtenáři Oldovi, který mě svými dotazy dovedl k nápravě.

Tak zas někdy příště!